Figowe trufle czekoladowe z herbatnikami i migdałami

napisany przez Kasia 3 lutego 2020
Figowe trufle czekoladowe bez nabiału

Kulki mocy, a może zdrowe trufle? Jak zwał, tak zwał. Ważne, że są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. A wbrew temu co sądzą niektórzy – owszem mają kalorie, jak każdy pyszny deser. Dziś podam wam przepis na proste figowe trufle czekoladowe, które zmajstrowałam ostatnio, gdy naszła mnie ochota na coś mocno czekoladowego. Przypomniały i w smaku blok czekoladowy, którym zajadałam się w dzieciństwie, więc wpakowałam do nich jeszcze bezglutenowe herbatniki. Wyszły mega! Kto chętny na turlanie słodkości?

Zdrowe trufle robię bardzo często i trzymam zapasy w lodówce na nagły spadek energii lub przekąskę w ciągu dnia.  Przepisy na kulki mocy stały się tak popularne, że jakoś przestałam myśleć o wrzucaniu ich na bloga. Chyba wydawały mi się zbyt proste do przygotowania. Stwierdziłam jednak, że może warto podzielić się od czasu do czasu swoimi ulubionymi kombinacjami smaków. W końcu na blogu znajdziecie już jakieś propozycje. Sprawdźcie koniecznie kulki z bananem i tahini lub kokosowe trufle z nutą kardamonu.

Zdrowe, słodkie kulki z bakalii są szybkie w przygotowaniu, dodają energii i zaspokajają chęć na słodkości. Ich bazą są zwykle suszone, namoczone wcześniej owoce i tłuste masła z orzechów lub nasion.

Dobrze skomponowane kulki dodadzą nam energii i zaspokoją chętkę na coś słodkiego. Nie są wcale niskokaloryczne, więc warto, żeby były również pyszne. Nie warto jeść kulek, które nam nie smakują, a potem rzucać się na marnej jakości batoniki czy ciastka.

Jeśli ukręcimy pyszne kulki, na bazie wartościowych składników, to razem z nimi dostarczymy również trochę witamin i minerałów. Żegnajcie puste kalorie!


Dlatego moje figowe trufle czekoladowe przygotowałam na bazie suszonych fig, które spośród owoców zawierają najwięcej wapnia, a do tego również sporo magnezu i potasu.

Spośród suszonych owoców figi podjadam najczęściej, gdyż moje jelita dość dobrze je znoszą, w przeciwieństwie do suszonych śliwek czy moreli. Jako że omijam nabiał, staram się zwracać również uwagę również na inne źródła wapnia. Figi dostarczają go naprawdę sporo.

Figowe trufle czekoladowe z herbatnikami i migdałami

Figowe trufle czekoladowe to również zdrowy tłuszcz pochodzący z orzechów. Wybrałam do nich masło z nerkowców, które ma słodki, mleczny smak. Jest również bardzo gęste i kleiste, dlatego trufle mają wspaniałą zwartą i kremową konsystencję, przypominającą mi ukochany blog czekoladowy.

Smak i konsystencja wyróżnia masło z nerkowców spośród innych orzechowych maseł i sprawia, że uwielbiam dodawać je do deserów, szczególnie tam, gdzie zależy mi na neutralnym, a nie orzechowym smaku.

Nerkowce to dobre tłuszcze, witaminy i minerały, czyli wartościowe kalorie, które nadają naszym truflom i deserom nie tylko smaku. Muszą na nie jednak uważać osoby z jelitem drażliwym, bo zawierają dużo cukrów z grupy FODMAP. Sama również muszę kontrolować porcję, którą jem. Znam swój organizm na tyle, że wiem, ze jedna kulka mi nie zaszkodzi, ale sernika z nerkowców już nie zjem.

Figowe trufle czekoladowe wzbogaciłam naturalnym ekstraktem migdałowym. Całość smakowała zupełnie jak blok czekoladowy, więc do środka postanowiłam dodać pokruszone bezglutenowe herbatniki.

Użyłam gotowych ciasteczek, ale możecie dodać również takich domowych. Jeśli chcecie możecie je również zastąpić bardziej wartościowymi składnikami np. posiekanymi orzechami, migdałami, wiórkami kokosowymi czy ekspandowaną kaszą jaglaną lub ryżem – tzw. poppingiem. Moje propozycje zamienników składników znajdziecie zawsze we WSKAZÓWKACH po przepisem.

Wyszedł mi trochę przydługi wstęp, a przecież to zwykłe, proste kulki mocy. 🙂

Chciałam po prostu napisać, że figowe trufle czekoladowe są przepyszne, rozpustne, kremowe i mocno czekoladowe. Dla mnie sto razy lepsze niż sklepowe.

To co, będzie turlane? 😉

Figowe trufle czekoladowe bez nabiału

FIGOWE TRUFLE CZEKOLADOWE

Kasia Kulki mocy, a może zdrowe trufle? Jak zwał, tak zwał. Ważne, że są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. A wbrew temu co sądzą niektórzy – owszem mają kalorie, jak… SŁODKOŚCI trufle czekoladowe European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 12-15 szt. Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 200 g, ok. 15 szt. (1 szkl.) suszonych fig
  • woda do namoczenia fig
  • 2 łyżki masła z nerkowców
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub innego słodu (w zależności od słodkości fig)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 40-50 g bezglutenowych herbatników lub kruchych ciasteczek
  • 2 garście migdałów

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml

Przygotowanie

  1. Figi zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia na kilka godzin - w zależności od tego jak bardzo są wysuszone i jak grubą mają skórkę. Bardzo miękkim figom może wystarczyć 30-60 min, a te bardzo suche mogą moczyć się 3 godz. Figi muszę zmięknąć na tyle, by dać się zmiksować na gładka masę.
  2. Gdy figi zmiękną, przełóż je do naczynia blendera (wody spod moczenia fig nie wylewaj). Najlepiej użyć takiego z kubeczkiem i ostrzem w kształcie litery „S” (mini malakser, siekacz), ale zwykły żyrafowy również powinien dać radę.
  3. Do fig dodaj 1-2 łyżki wody spod ich moczenia i zacznij miksowanie. Wstępnie zmiksuj figi na papkę, a następnie dodaj masło z nerkowców i ponownie zmiksuj całość na gładką masę. Masa powinna być w miarę gładka i dość gęsta.
  4. Do fig wsyp kakao i szczyptę soli. Dodaj wybrany słód – ilość dostosuj do swoich preferencji i słodkości fig. Zmiksuj całość i spróbuj jeszcze raz, czy nie dodać więcej słodu.
  5. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy i ostatni raz zmiksuj całość na gładko. Gotową masę przełóż do miseczki. Powinna być gęsta i dająca się lepić. W razie czego dodaj jeszcze nieco masła z nerkowców.
  6. Herbatniki pokrusz na bardzo drobne kawałki lub rozkrusz mikserem lub blenderem.
  7. Migdały posiekaj drobniutko lub również zmiksuj na grube okruchy.
  8. Do masy czekoladowej dodaj pokruszone herbatniki i wymieszaj całość.
  9. Dłonie zwilż wodą i z gotowej masy lepi kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w zmielonych migdałach.
  10. Gotowe trufle możesz zjeść od razu lub odstawić do schłodzenia – będą jeszcze bardziej zwarte. Przechowuj je w lodówce do około tygodnia.

Wskazówki

  1. Poniżej znajdziesz wskazówki odnośnie zamienników niektórych składników – pamiętaj jednak, że każda zamiana zawsze wpłynie na ostateczny smak i konsystencję kulek i będą one inne niż w podstawowej wersji.
  2. Zamiast fig możesz użyć innych suszonych owoców – każde z nich nada nieco innego smaku.
  3. Masła z nerkowców najlepiej nie zastępować innym, gdyż wpłynie to na smak trufli. Masło z tych orzechów jest neutralne, słodkie i mleczne w smaku, a do tego kremowe i bardzo gęste. Ono wpływa na konsystencję i wspaniały smak kulek. Jeśli jednak nie możesz go spożywać spróbuj innego np. migdałowego, z orzechów laskowych czy pasty sezamowej.
  4. Użyłam naturalnego ekstraktu migdałowego. Możesz go zastąpić kilkoma kroplami zwykłego aromatu migdałowego do ciast lub dodać nieco amaretto.
  5. Kulki możesz również doprawić według uznania. Dodać wanilii, rumu lub cynamonu.
  6. Bezglutenowe herbatniki ma w swojej ofercie firma Schär – te zawierają jaja i mleko. Bezglutenowych i wegańskich herbatników najlepiej poszukać w sklepach ze zdrową żywnością lub większych supermarketach na dziale z bezglutenowymi produktami.
  7. Herbatniki bezglutenowe możesz zastąpić podprażonymi wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami, łuskanymi nasionami konopi, pokruszonymi waflami ryżowymi lub ekspandowaną kaszą jaglaną czy quinoa (tzw. poppingiem). Możesz również pominąć ten dodatek.
  8. Do obtoczenia kulek możesz użyć innych mielonych orzechów lub wiórek kokosowych.

zobacz również

Zostaw komentarz