Chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi, komosą ryżową i ziarnami (wegański)

napisany przez Kasia 2 kwietnia 2019
Wegański chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi i komosą ryżową

Kolejka pięknych, bezglutenowych bochenków w moim przepiśniku stale się powiększa, a zaległości blogowe rosną, podobnie jak liczba wiadomości od was z prośbą o przepisy. Czas więc dziś na publikację jednego z nich. Piękny, mięciutki chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi, komosą ryżową i ziarnami na pewno wynagrodzi wam to czekanie.

Wiosna tego roku to u mnie czas życiowych zmian, skoków na głęboką wodę i prób łapania równowagi w obliczu nowych wyzwań i całego tego szaleństwa jaki jest mojego „nowe życie”. Mam jednak nadzieję, że te wybory przełożą się na rozwój mojego kawałka internetowej przestrzeni jakim jest bezbez.pl, a ja będę mogła dzielić się z wami swoim doświadczeniami jeszcze lepiej, częściej i mocniej!

Tymczasem przedstawiam kolejny wspaniały chleb bezglutenowy, który zrodził się z małego eksperymentu i okazał wielkim sukcesem. Dodatek mąki z komosy i płatków owsianych do standardowej mieszanki na chleb bezglutenowy okazał się strzałem w dziesiątkę.

Nowy bochenek uzyskał ciekawy smak, dodatkową wilgotność i miękkość. Lubię eksperymentować i piec chleby z dodatkiem różnych mąk. Wystarczy niewielka ilość bardziej egzotycznej mąki, by zmienić strukturę chleba i dodać mu wartości odżywczych. To ważne na diecie bezglutenowej, aby nie bazować tylko na mące ryżowej i skrobi, a dbać o różnorodność diety i wybierać wartościowe zboża, ziarna i kasze.

Pamiętajcie również, że choć opakowanie mąki z komosy, sorgo, amarantusa czy innych nietypowych składników kosztuje nieco więcej, to starczają one na dość długo. Nie dodaję ich dużo do wypieków, ani też nie przygotowuję przepisów z jednego rodzaju mąki. Wzbogacam je po trochu dla zdrowia i lepszej konsystencji bezglutenowego chleba.

Ten chleb bezglutenowy długo zachowuje świeżość, miękkość, nie rozpada się i nie kruszy. Kanapki i tosty smakuj z nim świetnie. Posmakuje na pewno każdemu, również dzieciakom. Nie zawiera jaj i nabiału, więc jest odpowiedni dla alergików i wegan.

Chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi i komosą dobrze się również mrozi. Jest dość wilgotny, więc w cieple po kilku dniach może zacząć fermentować. Jeśli nie zjadacie bochenka dość szybko, to spróbujcie pokroić jego część na kromki i zamrozić. Ja tak robię w przypadku każdego chleba, dzięki czemu nic się nie psuje i nie marnuje. Zamrożone kromki podgrzewam w opiekaczu, dzięki czemu są świeżutkie jak z piekarnika. Wypróbujcie ten patent.

Wegański chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi i komosą ryżową

CHLEB BEZGLUTENOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI, KOMOSĄ RYŻOWĄ I ZIARNAMI

Kasia Kolejka pięknych, bezglutenowych bochenków w moim przepiśniku stale się powiększa, a zaległości blogowe rosną, podobnie jak liczba wiadomości od was z prośbą o przepisy. Czas więc dziś na publikację jednego… CHLEBY I BUŁKI Chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi, komosą ryżową i ziarnami (wegański) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na keksówkę 28x12 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 szkl. mąki ryżowej
½ szkl. mąki owsianej
1/3 szkl. mąki gryczanej
¼ szkl. mąki z tapioki
¼ szkl. mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. mąki z komosy ryżowej
3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych + do posypania
3 łyżki łusek babki jajowatej
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki sezamu
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru kokosowego lub innego słodu
2 ½ łyżeczki suszonych drożdży
2-3 łyżki oleju + 1 na koniec wyrabiania
ok. 1 ¾-2 szkl. bardzo ciepłej wody
Pamiętajcie: 1 szkl. to 250 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5ml
Jeśli szukacie porad lub zamienników składników, zerknijcie na WSKAZÓWKI pod przepisem.

Przygotowanie

  1. Wszystkie mąki wsyp do miski. Dodaj przyprawy, babkę, drożdże, ziarna, płatki i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Do masy wlej 2-3 łyki oleju i połowę porcji ciepłej wody – pilnuj, żeby nie była za gorąca i temperatura nie zabiła drożdży. Zacznij wyrabianie ciasta. Możesz wyrabiać je łyżką lub mikserem z hakiem.
  3. Stopniowo dodawaj resztę wody, do uzyskania elastycznego, puszystego ciasta, ale nieco luźniejszego niż tradycyjne. Nie można go ugniatać dłońmi, bo będzie się kleić do rąk. Nie może być też zbyt luźne czy płynne.
  4. Wyrabiaj ciasto kilka minut, a na koniec polej masę jeszcze jedną łyżką oleju. Obtocz w nim ciasto tak, żeby odeszło od ścianek miski.
  5. Przygotuj kreskówkę o wymiarach ok. 28x12 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Papier natłuść delikatnie olejem, żeby mieć pewność, że chlebek nie będzie przywierał. Przełóż masę do foremki, wygładź i posyp płatkami owsianymi. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, zwykle trwa 40-60 min.
  6. Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 50-60 min z termoobiegiem. Na ostatnie 10 min możesz wyjąc chlebek z foremki, odkleić papier i położyć go spodem do góry, jeśli lubisz chrupiącą skórkę.
  7. Upieczony chleb zostaw do przestudzenia, najlepiej na kratce. Krój, gdy całkiem ostygnie.
  8. Gotowy chlebek jest miękki i wilgotny w środku, nie czerstwieje zbyt szybko. Dodatkowa wilgoć jaką dają płatki może powodować jego szybszą fermentację po kilku dniach, więc jeśli nie jecie dużo chleba, to dobrym pomysłem będzie zamrozić część bochenka pokrojonego na kromki.

Wskazówki

  1. Mąkę z tapioki możecie zamienić na skrobię kukurydzianą. Sprawdzi się również mąka ziemniaczana, ale chlebek może być nieco mniej elastyczny i potrzebować więcej wody przy wyrabianiu.
  2. Jeśli nie macie gotowej mąki z komosy, to możecie zmielić ziarna quinoa w termomixie lub dobrym młynku do kawy. Idealnie byłoby je najpierw dobrze przepłukać i wysuszyć, żeby pozbyć się ewentualnej goryczy i dopiero zmielić suche ziarna.

 

zobacz również

12 komentarzy

Eva 7 kwietnia 2019 - 15:00

Czym można zastąpić łupiny babki jajowatej? Siemię lniane będzie ok?

Odpowiedz
Kasia 7 kwietnia 2019 - 19:18

Możesz spróbować z dodatkiem siemienia, ale z doświadczenia wiem, że ten babką wyjdzie bardziej “glutenowy” i elastyczny. Mielone siemię może pochłonąć równiez nieco mniej wody niż babka, więc trzeba monitorować konsystencję ciasta przy wyrabianu i w razie czego dodać ciut mniej płynu.

Odpowiedz
Beti 7 kwietnia 2019 - 20:41

Jest przepyszny,jak i pozostałe, wyprobowalam juz raczej wszystkie przepisy ,genialne.masz pomysly

Odpowiedz
Kasia 8 kwietnia 2019 - 09:19

Dziękuje serdecznie! <3 Ogromnie mnie to cieszy 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ola 27 kwietnia 2019 - 15:18

Hej Kasiu, ten chleb jest genially:) Bardzo dziekuje za przepis. Za drugim razem make ryzowa zamienialam na kukurydziana i tez wyszlo super! W ten weekend zrobilam rowniez Twoje kopytka dyniowe- przepyszne:) Mam ochote sprobowac rozniez Twoich przepisow na slodycze, chyba skusze sie na jakies ciasto, ktore najbardziej polecasz?
Pozdrawiam, Ola

Odpowiedz
Kasia 29 kwietnia 2019 - 14:25

Oj dziękuję, mega się cieszę!!!:) Super, ze poeksperymentowałaś z mąkami:) Co do słodkości, to ciężko mi samej się zdecydować 😉 Jakie smaki lubisz? Może skusisz się na jaglane z rabarbarem i kruszonką ? 🙂

Odpowiedz
Joanna 7 kwietnia 2020 - 16:42

Ten chleb jest cudowny. Piekę go i zamrażam w pakieciki, w konsystencji jest bezbłędny, super się rozmraża.

Odpowiedz
Kasia 8 kwietnia 2020 - 10:59

Również bardzo go lubię.:) Cieszę się, że smakuje i tak pięknie wychodzi!

Odpowiedz
Diana 23 października 2020 - 16:32

Czy mozna ten chlebek piec w automacie do chleba? 🙂

Odpowiedz
Kasia 26 października 2020 - 11:44

Niestety nie wiem, nie korzystałam nigdy z automatu i nie wiem jak działa…

Odpowiedz
Ania 28 kwietnia 2020 - 10:53

Witaj:)
Ile należy dać drożdży świeżych? (suszonych zabrakło)
Pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 28 kwietnia 2020 - 17:02

Aniu, myślę, że 1/4 kostki (25 g) będzie ok. Można spróbować też z nieco mniejszą ich ilością (np. 15 g) jeśli chcemy trochę zaoszczędzić 😉 Ja świeże drożdże rozcieram z łyżeczką cukru aż zrobią się płynne i dodaję je do mąk.

Odpowiedz

Zostaw komentarz