Bezglutenowa szarlotka sypana ze śliwkami (wegańska)

napisany przez Kasia 10 września 2018
wegańska i bezglutenowa szarlotka sypana ze śliwkami

Jesień to jabłka, a jak jabłka, to szarlotka! Dziś przed wami prosta jak drut bezglutenowa szarlotka sypana podkręcona smakiem śliwek. Szybka, łatwa w przygotowaniu i mega zdrowa. Nada się nie tylko na deser, ale też drugie śniadanie i przekąskę. Nie zawiera mleka, jajek i białego cukru, a smakuje bosko. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz tej jesieni.

Uwielbiam tę porę roku za te wspaniałe warzywa i owoce. Jabłka właśnie teraz są najsmaczniejsze i kuszą nas różnymi odmianami. Uwielbiam je, ale jak pewnie niektórzy z was wiedzą, dla osób o wrażliwych jelitach mogą być one bardzo problematyczne.

Niestety i ja cierpię po ich spożyciu, więc musze dozować sobie tą przyjemność, ale na szczęście te ugotowane i pieczone są dla moich jelit dużo lżejsze, więc przy szarlotce się nie oszczędzam. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP” i przeszedłeś reintrodukcję problematycznych produktów, to poeksperymentuj też z owocami w takiej wersji. Może i w twoim przypadku okaże się, że poddane obróbce termicznej będziesz mógł swobodnie zajadać.

Szarlotka, to smak mojego dzieciństwa

Najlepsza szarlotkę robiła moja babcia. Do dziś pamiętam jej smak i nigdy podobnej nie jadłam. Niestety nie zdążyła nauczyć mnie jej przygotowywać, a przy obecnej mojej diecie odtworzenie tego cuda i tak jest utrudnione. Staram się więc choć aromatem pieczonych jabłek zbliżyć do tych wspomnień.

Tym razem postanowiłam zrobić najprostszą szarlotkę świata, czyli wersję sypaną. Nigdy jej nie robiłam w tradycyjnej wersji, bo nie mogłam pojąć jak to wszystko działa – sucha mąka z jabłkami? A jednak, na specjalnej diecie człowiek jest o wiele bardziej otwarty na eksperymenty, więc oto i ona – bezglutenowa szarlotka sypana ze śliwkami.

Bezglutenowa szarlotka sypana ze śliwkami – prosta, szybka i mega pyszna!

Jest dużo prostsza, szybsza w przygotowaniu i nieco bardziej fit od wersji na kruchym cieście, a aromat pieczonych jabłek ze śliwkami i cynamonem zniewala równie mocno. To ciasto, to dla mnie jesień na talerzu – ta przytulna, złota, z ciepłym kocem i herbatką, pachnąca szarlotką i cynamonem.  Dzięki takim przyjemnościom jesień nie jest taka straszna.

Bezglutenowa szarlotka sypana ze śliwkami podpasuje alergikom i osobom na diecie wegańskiej. W mojej wersji nie zawiera tez białego cukru. Jest sycąca i z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie. Spakuj ją do pudełka i ciesz się jej smakiem w pracy lub szkole.

Mówiłam, że bezglutenowa szarlotka sypana ma same zalety. Spróbujesz?

wegańska i bezglutenowa szarlotka sypana ze śliwkami

BEZGLUTENOWA SZARLOTKA SYPANA ZE ŚLIWKAMI

Kasia Jesień to jabłka, a jak jabłka, to szarlotka! Dziś przed wami prosta jak drut bezglutenowa szarlotka sypana podkręcona smakiem śliwek. Szybka, łatwa w przygotowaniu i mega zdrowa. Nada się nie… WYPIEKI SŁODKIE Bezglutenowa szarlotka sypana ze śliwkami (wegańska) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na forme o śr. 21-22 cm Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • ¾ szkl. kaszki kukurydzianej (najlepiej drobnej polenty, patrz WSKAZÓWKI)
  • 1 ¼ szkl. mąki ryżowej + 1 łyżka do obsypania foremki
  • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru)
  • ½ szkl. erytrytolu (lub dowolnego innego sypkiego słodu)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonej laski wanilii
  • 1,35-1,5 kg jabłek - waga po obraniu (soczystych i słodkich np. jonagold, idared lub gala)
  • 250 g śliwek np. węgierek
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej wanilii i mielonych goździków – opcjonalnie
  • ok. 60-80 g schłodzonego masła klarowanego, ok. 100 zwykłego masła lub 90-120 g oleju kokosowego w wersji wegańskiej + do posmarowania foremki
  • płatki migdałów do posypania

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj kaszkę, mąki, erytrytol, proszek do pieczenia i wanilię.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na grubsze paski.
  3. Do jabłek dodaj pokrojone śliwki, cynamon i ewentualnie wanilię i mielone goździki.
  4. Dno tortownicę o śr. 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem lub olejem i posyp mąką ryżową.
  5. Na dno tortownicy wysyp 1/3 sypkich składników. Na sypkich składnikach rozłóż połowę masy jabłkowej i przykryj ją kolejną warstwą mąki. Następnie wyłóż resztę jabłek i ostatnią wierzchnią warstwę sypkich składników. Na wierzchu rozłóż kawałki schłodzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego.
  6. Ciasto piecz około 1 godz. i 15 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem). W połowie czasu pieczenia posyp wierzch płatkami migdałów.
  7. Gotowe ciasto najlepiej pozostawić w foremce do lekkiego ostygnięcia. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Wskazówki

  1. Jeśli kaszka kukurydzana, której chcesz użyć jest dość grubo mielona, to zmiel ją dodatkowo w młynku do kawy (na taką grubszą mąkę).
  2. Zamiast kaszki kukurydzianej możesz użyć zmielonego na grysik ryżu lub kaszy jaglanej (najlepiej wcześniej przepłukanej i wysuszonej, żeby nie była gorzka). Można również kupić gotowy kleik ryżowy lub kaszkę jaglaną/ryżową/kukurydzianą dla dzieci (bez mleka, cukru i innych dodatków).
  3. Ilość wybranego słodu dostosuj do słodkości użytych jabłek. Jeśli są kwaśne dodaj więcej erytrytolu/cukru do sypkich składników.
  4. Czas pieczenia ciasta zależy m.in. od wybranej odmiany jabłek. Jeśli szarlotka będzie piekła się dłużej, to pilnuj, żeby wierzch się nie przypalił. Jeśli będzie zbyt rumiany, przykryj ją folią aluminiową.
  5. Mieloną laskę wanilii możesz kupić w większych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Lubię jej używać, bo choć jednorazowo sporo kosztuje, to starcza na długo, mogę ją dozować jak chcę bez konieczności rozkrajania za każdym razem świeżej laski wanilii. Dodaję ją do większości moich deserów, śniadań czy koktajli.

zobacz również

13 komentarzy

Majka 7 października 2018 - 11:11

ciasto totalnie nie wyszło 🙁 po półtorej godziny pieczenia nadal surowa sypka mąka miejscami… Szkoda, bo pachnie pięknie

Odpowiedz
Kasia 7 października 2018 - 13:06

Przykro mi to słyszeć, bo kompletnie nie wiem jak to możliwe, żeby szarlotka była po takim czasie surowa! Szarlotka sypana to najprostsze ciasto, które zawsze wychodzi…. Robiłam ją nie raz z różnymi modyfikacjami i zawsze wyszła pyszna. Może to kwestia odmiany jabłek, puściły za małą ilości soku…? Nie mam innego pomysłu…

Odpowiedz
Patia 19 września 2019 - 18:42

Moja mama też niestety sypka. Może da się te mąki czymś połączyć przed wsypaniem do formy?

Odpowiedz
Kasia 20 września 2019 - 10:18

Może to kwestia jabłek (puściły za mało soku) lub użytej kaszki? Szarlotka sypana polega własnie na tym, że przed pieczeniem składników się nie łączy. Robiłam ją już wielokrotnie i wszystko ładnie mi się zapieka…nie wiem co mogło pójść nie tak.

Odpowiedz
Gosia 10 października 2019 - 09:27

U mnie tez była sypka i podczas pieczenia dwukrotnie dokładałam tłuszcz. Tam, gdzie się rozpuścił, było ok, jak przegapiłam jakieś miejsce- pozostało sypkie. Więc myślę, że może to być kwestia równomiernego rozłożenia tłuszczu.

Odpowiedz
Aneta 16 października 2018 - 14:11

Czym mogę zastąpić kaszę kukurydzianą?

Odpowiedz
Kasia 16 października 2018 - 14:49

We wskazówkach pod przepisem zwykle znajdziesz proponowane zamienniki różnych składników 🙂 W tym wypadku, zamiast kaszki kukurydzianej możesz użyć zmielonego na grysik ryżu lub kaszy jaglanej (najlepiej wcześniej przepłukanej i wysuszonej, żeby nie była gorzka). Można również kupić gotowy kleik ryżowy lub kaszkę jaglaną (zwykle to takie dla dzieci, tylko bez dodatków i cukru). Ostatnio robiłam wersję własnie z kleikiem ryżowym i wyszła bardzo dobra 🙂

Odpowiedz
AGnieszkA 12 września 2019 - 07:48

Wczoraj pod wieczór upiekłam i po wyjęciu z piekarnika pachniało wspaniale za sprawą większej ilości cynamonu wyszło bardzo dobre, wyrośnięte i wypieczone, pomimo niewłączonego termoobiegu . I wreszcie można się cieszyć przepyszną szarlotką pomimo diety bezglutenowej, ratujesz życie kochana

Odpowiedz
Kasia 12 września 2019 - 10:36

Cieszę się ogromnie!:) Dziękuję za wiadomość <3

Odpowiedz
Aleksandra 23 września 2019 - 12:23

Robiłam ją póki co dwa razy. Raz na kleiku, raz na kaszy kukurydzianej. Obie wersje wyszly fajnd, z kleikiem spód byl bardziej kruchy, ale myślę że to też kwestia innych jabłek. Za drugim razem wymazałam ciasto kremem jaglanym i podałam jako tort na urodzinach mojego malego alergika. Dzięki Ci dobra Kobieto za te przepisy, nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła 😀

Odpowiedz
Kasia 23 września 2019 - 16:08

Dziękuję Ci za ten komentarz! <3 Super, że szarlotka wychodzi i na kleiku i kaszce. Rzeczywiście jabłka tu mają spore znaczenie 🙂 A taka szarlotka z kremem musiała smakować wybornie! Dzięki za inspiracje 🙂

Odpowiedz
Malgorzata 6 września 2020 - 16:17

Przy użyciu kaszy kukurydzianej wierzch wyszedł nieprzyjemnie twardy. Położyłam sporo więcej masła, bo 100 gramów, jednak trudno dotrzeć w każdy kawałek wierzchu i tam, gdzie były przestrzenie bez masła, wyszły twarde suche grudy. Ogólnie smaczne i po 1.5 godziny jest dopieczone, tylko ten wierzch psuje smak może spróbuje z kleikiem jeszcze.

Odpowiedz
Kasia 8 września 2020 - 10:27

Może miałaś taką grubiej zmieloną kaszkę? Jest ich kilka rodzajów i tak jak radzę we wskazówkach pod przepisem, niektóre lepiej dodatkowo zmielić w młynku do kawy. Rzeczywiście z kleikiem ryżowym szarlotka wychodzi delikatniejsza, więc polecam spróbować. Cieszę się, ze mimo wszystko smakowało. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz