Bezglutenowe ciasto cytrynowe z cukinią i kokosowym lukrem (bez mleka i białego cukru)

napisany przez Kasia 27 sierpnia 2018
bezglutenowe ciasto cytrynowe z cukinia i kokosowym lukrem

Sezon na cukinię w pełni, więc warto dodawać ją do wszystkiego. Ja przemycam ją w racuchach, omletach, gofrach i ciastach. Jeśli nie próbowaliście żadnych słodkości z jej udziałem, to czas to zmienić. Bezglutenowe ciasto cytrynowe z cukinią i kokosowym lukrem, będzie idealne na przełamanie lodów z warzywami w słodkich wypiekach.

Cukinia to moje ulubione warzywo. Lubię jej neutralny smak i to, że nie sprawia kłopotów w moich wrażliwych jelitach. Dlatego jem ją cały rok, a teraz, gdy nastał na nią sezon, gości u mnie na talerzu codziennie. Oprócz sosów, curry czy zup, zajadam ją na surowo, grilluję i dodaję do wszelkich dań słodkich. Płatki, placki, omlety, gofry czy ciasta z jej udziałem, to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw dla każdego, a szczególnie dzieciaków, które niekoniecznie lubią „zielone”.

Cukinia jest niskokaloryczna, ale bogata w składniki mineralne i witaminy. Zawiera m.in. magnez, potas, żelazo, witaminę C, beta karoten i witaminy z grupy B. Dodając ją do potraw nie zwiększamy ich kaloryczności, a sprawiamy, że są bardziej sycące i odżywcze.

Dzięki neutralnemu, łagodnemu smakowi cukinia jest bardzo uniwersalna w kuchni i pasuje do wielu dań. Kto nie robił jeszcze brownie z cukinii lub placków z jej udziałem, ten koniecznie musi spróbować. Cukinia sprawia, że wypieki są wilgotne, wolniej wysychają, a jednocześnie nieco je skleja, co jest bardzo pożądane w bezglutenowych wypiekach.

Jeśli lubicie takie ciasta jak tradycyjne chlebki bananowe, treściwe i lekko słodkie, to to bezglutenowe ciasto cytrynowe z cukinią również wam posmakuje.

Bezglutenowe ciasto cytrynowe z cukinią i kokosowym lukrem, to świetny lekki i orzeźwiający deser, drugie śniadanie lub przekąska do pracy. Nie zawiera cukru, pszenicy ani mleka, a posmakuje zwolennikom tradycyjnych ciast i dzieciakom. Nikt nie zgadnie, że jest ono z dodatkiem warzyw. Nuta kokosa i orzeźwiającej cytryny świetnie ze sobą grają. Ciasto jest puszyste, lekkie i nie za słodkie, dzięki dodatkowi banana i erytrytolu. Słodyczy dopełnia pyszny lukier z pasty kokosowej, który jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej polewy.

Cukinia-cytryna-kokos, brzmi dziwnie? Jest pysznie!

bezglutenowe ciasto cytrynowe z cukinia i kokosowym lukrem

BEZGLUTENOWE CIASTO CYTRYNOWE Z CUKINIĄ I KOKOSOWYM LUKREM

Kasia Sezon na cukinię w pełni, więc warto dodawać ją do wszystkiego. Ja przemycam ją w racuchach, omletach, gofrach i ciastach. Jeśli nie próbowaliście żadnych słodkości z jej udziałem, to czas… WYPIEKI SŁODKIE Bezglutenowe ciasto cytrynowe z cukinią i kokosowym lukrem (bez mleka i białego cukru) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na blaszkę ok. 28x15 cm lub tortownicę o śr. ok 21 cm Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

½ szkl. mleka kokosowego
3 łyżki soku z cytryny
1 duży, dojrzały banan (ok. 220 g przed obraniem)
2 jajka
150 g cukinii
1/3 szkl. erytrytolu ( lub cukru – w wersji low FODMAP)
45 ml dowolnego oleju o neutralnym smaku np. z pestek winogron
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki sproszkowanej laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (patrz WSKAZÓWKI)
skórka otarta z całej cytryny (najlepiej bio)
1 szkl. mąki ryżowej
¼ szkl. mąki owsianej bezglutenowej
¼ szkl. mąki gryczanej
3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (lub dowolnej skrobi)
1 łyżka mąki kokosowej (nie czubata)
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/5 łyżeczki sody
------ Na polewę:
2 łyżki pasty kokosowej
1 ½ łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
Opcjonalnie: nieco skórki otartej z cytryny i wanilia
------ Do dekoracji: chipsy kokosowe, skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. Mleko kokosowe wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
  2. Cytrynę sparz wrzątkiem.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Banana rozgnieć na gładką papkę. Przełóż do miski, wbij 2 jajka i zacznij ubijać mikserem lub trzepaczką na puszystą masę. Gdy masa wyraźnie zrobi się napowietrzona zacznij wsypywać stopniowo erytrytol i dalej ubijaj/miksuj masę. Następnie dodaj olej i ponownie zmiksuj lub wymieszaj. Na koniec dodaj mleko kokosowe z sokiem z cytryny i połącz całość.
  5. Do mokrych składników dodaj ekstrakty i proszek waniliowy oraz skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Nieco skórki możesz pozostawić do polewy lub dekoracji ciasta.
  6. Do drugiej miski przesiej wszystkie mąki, dodaj budyń, suszony imbir i wymieszaj całość. Nie dodawaj jeszcze proszku ani sody. Połącz mokre i suche składniki w gładkie ciasto.
  7. W tym momencie rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni. Blaszkę, w której upieczesz ciasto wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj lekko olejem. Możesz użyć dowolnej keksówki - ja użyłam szerszej formy 28x15 cm i uzyskałam bardziej płaski wypiek. Ciasto możesz upiec również w tortownicy o śr. ok 21-22 cm.
  8. Do ciasta dodaj cukinię. Jeśli twoja puściła sporo wody możesz ją lekko odcisnąć.
  9. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany do masy dodaj proszek i sodę. Szybko i dokładnie wymieszaj ciasto, a następnie przelej do przygotowanej foremki i wstaw od razu do piekarnika.
  10. Piecz ok. 35-40 min z termoobiegiem. Upieczone ciasto pozostaw jeszcze chwilę w formie do lekkiego ostygnięcia i dopiero wyjmij je na kratkę lub talerz.
  11. Gdy ciasto całkiem ostygnie możesz udekorować je kokosowym lukrem. By go przygotować wymieszaj w miseczce wszystkie składniki na polewę. Jeśli twoja pasta kokosowa ma stałą konsystencję, to najpierw podgrzej ją nieco lub do lukru użyj ciepłej wody.
  12. Polane lukrem ciasto posyp chipsami kokosowymi i skórką otartą z cytryny. Możesz przechowywać je pod przykryciem lub w pojemniku na ciasto do kilku dni. Długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko.

Wskazówki

  1. Do ciast używam naturalnych ekstraktów. Ten z cytryny jest trudniej dostępny, ale w większych sklepach można dostać naturalne ekstrakty dr. Oetkera m.in. cytrynowy. Warto go dodać, bo wspaniale podkreśla cytrusowy aromat ciasta. Jeśli chcesz możesz również użyć domowej esencji waniliowej lub ziarenek wyłuskanych z laski wanilii.
  2. Użyłam dość małej i niezbyt grubej cukinii, która nie miała w sobie dużo wody. Jeśli twoja puści wodę, to odciśnij ją delikatnie przed dodaniem do ciasta.
  3. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to erytrytol zamień na zwykły cukier. Możesz go dodać nieco mniej, chyba, że lubisz słodkie wypieki lub chcesz pominąć lukier na cieście. W fazie eliminacyjnej przygotuj także zwykły lukier z soku z cytryny i cukru zamiast pasty kokosowej (nie znalazłam informacji odnośnie zawartości FODMAP w tym produkcie).

 

zobacz również

10 komentarzy

ANN 1 września 2018 - 12:42

A mleko kokosowe, to z puszki czy kartonu? Jesli z puszki, to czy wymieszac puszke czy tez tylko smietanke dodac?

Odpowiedz
Kasia 2 września 2018 - 13:33

Mleko kokosowe może być z puszki, takie zmieszane nie sama śmietanka. Może tez być z kartonu, jeśli to nie napój kokosowy tylko mleko, czyli tłuste i o zawartości kokosa powyżej 70 %. Ja użyłam Real Thai.

Odpowiedz
Oliwia 26 kwietnia 2019 - 13:42

Ajjjj! Wyszło cudowne! Znowu wypieczone, puszyste! Mniej wilgotne niż zazwyczaj robiłam ciasta, ale lukier to przełamuje.
Dla mnie słodkość jest idealna, ciasto wychodzi delikatnie słodkie, a lukrem można nieco podkręcić ten smak. Ta cytrynka z kokosem, och!
I dla bezjajecznych – informacja! Zrobiłam zamiast jajek 2 łyżki mielonego siemienia złocistego z 6 łyżkami gorącej wody.
Mikserem nie da rady tego „ubić” jak jajek, ale blenderem wychodzi puszysta masa 🙂 tylko trzeba pilnować, aby nie „przeblendować”.
To ciasto jest świetną podstawą do różnych dodatków, ta delikatna słodkość następnym razem spróbuje z oliwkami i/lub wilgotnymi suszonymi pomidorami.
Ponownie dziękuję!
I nie wiem, jak trzeba było umieszać ciasto, bo u mnie wyszło gęste, muffinkowe, wiec nie mieszałam zbyt długo. Ale wyszło i jak to powiedział synek „syte” 🙂
Zgadzam się z nim, idealne aby zabrać ze sobą jako drugie śniadanie 🙂

Odpowiedz
Kasia 29 kwietnia 2019 - 14:22

Bardzo się cieszę, że kolejny wypiek się udał i tak posmakował! Dziękuję za informacje odnośnie jajek – będzie bardzo przydatna dla innych! 🙂 U mnie ciasto wyszło raczej lekkie i wilgotne, puszyste – pewnie to kwestia jajek zamiast siemienia. Czy namoczone siemię dodatkowo blendujesz, żeby było puszyste? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Oliwia 2 maja 2019 - 14:08

Nie zauważyłam, że napisałaś! Tak, tak – namoczone siemię blenduję i wtedy bardzo przypomina ubite jajka 🙂 i potem blenduję z bananem i po kolei ze składnikami, pod koniec już delikatnie mieszałam taka silikonową łopatką 🙂 trzeba robić na wyczucie bo pianka szybciej opada niż w jajkach, ale wyszło i w sumie jak to stosowałam w innych wypiekach zamiast jajek, to również wychodziły 🙂

Odpowiedz
Kasia 4 maja 2019 - 14:02

Super patent,nigdy nie próbowałam blendowania, więc następnym razem muszę przetestować 🙂

Odpowiedz
Ola 10 listopada 2019 - 23:16

Świetny przepis. Czym mogłabym zastąpić banana?

Odpowiedz
Kasia 13 listopada 2019 - 11:33

Olu, nie próbowałam robić tego ciasta bez banana. Generalnie nadaje on słodkości, miękkości, wilgotności i skleja nieco ciasto. Myślę, że możesz spróbować z innym owocowym puree np. jabłkowym.

Odpowiedz
Asiu 29 marca 2020 - 13:56

Ja z racji nietypowej obecnie sytuacji nie dodałam mąki kokosowej, zamiast budyniu dałam skrobię ziemniaczaną a mąkę owsianą zamieniłam na jaglaną. I wyszło pyszne! Dziękuję za cudowny przepis low FODMAP ❤️

Odpowiedz
Kasia 30 marca 2020 - 13:50

Bardzo się cieszę, że posmakowało!:) Zdrówka!

Odpowiedz

Zostaw komentarz