Na blogu cisza, ale za kulisami praca wre! Skończyłam pisać pierwszą część e-booka z przepisami na drożdżowe pieczywo bezglutenowe i przede mną cały proces wydawniczy. Poświęcam temu cały wolny czas, stąd brak nowych receptur na blogu. Jednak znalazłam kilka dni temu na komputerze nieopublikowany przepis na proste, bezglutenowe ciasto kruche z letnimi owocami, które przygotowałam w zeszłym roku. Dzielę się więc tym prostym deserem z nadzieją, że nadal tu zaglądacie i mi kibicujecie.
Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie letnich darów natury, to koniecznie przejrzyjcie bloga. Czekają tu na was róże pyszności, np. rozpustny tort czekoladowy z malinami, drożdżówki z owocami i serkiem z tofu, kruche ciasto z morelami, jagodami i budyniem czy czekoladowo-malinowy deser bez pieczenia. Śmiało podmieniajcie owoce na swoje ulubione i działajcie w kuchni. Lato tak szybko się kończy!
Bezglutenowe ciasto kruche z letnimi owocami, to mój sposób na wykorzystanie nadmiaru działkowych zbiorów. Jeśli nie wiece co zrobić z zapasem porzeczek, agrestu czy malin, to śmiało zapakujcie je do tego prostego ciasta.
Zapieczone między warstwami kruchego ciasta, doprawione wanilią, cynamonem i podkręcone smakiem dżemu owoce smakują wybornie. Najlepiej podać je, gdy jest jeszcze odrobinę ciepłe i udekorować gałką ulubionych lodów czy kleksem roślinnego jogurtu. To bardziej rozpustna wersja tego ciasta, ale zapewniam, że bez tych dodatków i po wystudzeniu jest równie smaczne.
W to bezglutenowe ciasto kruche możecie zapakować ulubione, drobne, letnie owoce – agrest, wszelkie odmiany porzeczek, maliny, borówki, jagody czy wydrylowane wiśnie. Robi się je szybko i prosto. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, a owoce wymieszać z dodatkami. Reszta to już pieczenie, a potem degustacja.
Bezglutenowe kruche ciasto z letnimi owocami nie zawiera jajek i nabiału z mleka krowiego. Osoby z nietolerancjami czy na diecie wegańskiej mogą śmiało się nim uraczyć.
Jeśli chcesz, możesz do ciasta dodać jajko – zamiast kleiku z siemienia lub jogurt tradycyjny zamiast roślinnego. To prosty przepis, który można dostosować do swoich upodobań, a w razie czego podrasować go dodatkami, np. bezą ukrytą pod kruszonką – pleśniak gotowy!
Mam nadzieję, że ciacho wam posmakuje i osłodzi nieco ten czas oczekiwania na nowe przepisy!
16 komentarzy
Czym można zastąpić mąke migdałową i mielone orzechy ziemne z uwagi na nietolerancję orzechów? Z góry dziękuję za odpowiedź
Możesz spróbować dodać zmielone pestki słonecznika – jeśli są dobrze tolerowane lub po prostu spróbować dodać po łyżce mąki więcej np. ryżowej i owsianej/kukurydzianej.
Kasiu.. jak dlugo trzymasz ciasto w foremce (spod) w lodowce oraz mniej wiecej ile to u Ciebie wiecej niz polowa ciasta na spod? Ja dzis zdecydowalam sie zrobic ten przepis i chyba zbyt niski spod zostawilam 😉
Pozdrawiam Cie serdecznie, jak zwykle wdzieczna za wszystko czym sie tutaj dzielisz 🙂
Ja zwykle trzymam na czas przygotowania nadzienia i rozgrzania piekarnika – ale tu dużo zależy od temperatury w lodówce i rodzaju tłuszczu w cieście. To na oleju kokosowym szybciej zastyga i twardnieje. Jeśli chodzi o spód to zostawiam może 2/3 masy lub nieco mniej – takie coś pomiędzy 1/2 a 2/3. 😉
Czy jogurt sojowy można zastąpić z orzechów nerkowca? Czy lepiej wymienić na kokosowy?
Myślę, że oba powinny się sprawdzić, ale zawsze to zależy od jogurtu i jego składu (dodatków, które mogą wpływać na konsystencję ciasta) – w tym przypadku ilość jest niewielka, więc powinno być ok. Weź taki jaki masz w domu 🙂
Czym można zastąpic mąkę owsianą?
Możesz dodać jaglanej lub kukurydzianej (żółtej).
Jak długo powinno pęcznieć siemię lniane?
Ja zwykle zostawiam na 10 min, ale to zależy od siemienia (polecam takie już zmielone odtłuszczone). Powinno solidnie zgęstnieć.
Można dodać więcej łusek zamiast siemienia bo akurat nie mam?
W przepisie jest siemię LUB babka – tak że same łuski wystarczą 🙂
Mam pytanie, czy mrożone owoce powinnam wcześniej rozmrozić? Czy dodać do ciasta jeszcze zamrożone?
To zależy od owoców i ile puszczą soku, ale najbezpieczniej je rozmrozić choć trochę, żeby nie puściły za dużo wilgoci w piekarniku i nie zmiękczyły za mocno ciasta.
A czy można całkowicie zrezygnować z mielonych migdałów i orzeszków ziemnych?
Możesz spróbować dać po łyżce mąki kukurydzianej/ owsianej i ryżowej.