Bezglutenowe ciasto kruche z letnimi owocami (bez jajek i mleka)

napisany przez Kasia 3 sierpnia 2021
Bezglutenowe kruche ciasto z letnimi owocami, bez jajek i nabiału

Na blogu cisza, ale za kulisami praca wre! Skończyłam pisać pierwszą część e-booka z przepisami na drożdżowe pieczywo bezglutenowe i przede mną cały proces wydawniczy. Poświęcam temu cały wolny czas, stąd brak nowych receptur na blogu. Jednak znalazłam kilka dni temu na komputerze nieopublikowany przepis na proste, bezglutenowe ciasto kruche z letnimi owocami, które przygotowałam w zeszłym roku. Dzielę się więc tym prostym deserem z nadzieją, że nadal tu zaglądacie i mi kibicujecie.

Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie letnich darów natury, to koniecznie przejrzyjcie bloga. Czekają tu na was róże pyszności, np. rozpustny tort czekoladowy z malinami, drożdżówki z owocami i serkiem z tofu, kruche ciasto z morelami, jagodami i budyniem czy czekoladowo-malinowy deser bez pieczenia. Śmiało podmieniajcie owoce na swoje ulubione i działajcie w kuchni. Lato tak szybko się kończy!


Bezglutenowe ciasto kruche z letnimi owocami, to mój sposób na wykorzystanie nadmiaru działkowych zbiorów. Jeśli nie wiece co zrobić z zapasem porzeczek, agrestu czy malin, to śmiało zapakujcie je do tego prostego ciasta.

Zapieczone między warstwami kruchego ciasta, doprawione wanilią, cynamonem i podkręcone smakiem dżemu owoce smakują wybornie.  Najlepiej podać je, gdy jest jeszcze odrobinę ciepłe i udekorować gałką ulubionych lodów czy kleksem roślinnego jogurtu. To bardziej rozpustna wersja tego ciasta, ale zapewniam, że bez tych dodatków i po wystudzeniu jest równie smaczne.

W to bezglutenowe ciasto kruche możecie zapakować ulubione, drobne, letnie owoce – agrest, wszelkie odmiany porzeczek, maliny, borówki, jagody czy wydrylowane wiśnie. Robi się je szybko i prosto. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, a owoce wymieszać z dodatkami. Reszta to już pieczenie, a potem degustacja.

Bezglutenowe kruche ciasto z letnimi owocami nie zawiera jajek i nabiału z mleka krowiego. Osoby z nietolerancjami czy na diecie wegańskiej mogą śmiało się nim uraczyć.

Jeśli chcesz, możesz do ciasta dodać jajko – zamiast kleiku z siemienia lub jogurt tradycyjny zamiast roślinnego. To prosty przepis, który można dostosować do swoich upodobań, a w razie czego podrasować go dodatkami, np. bezą ukrytą pod kruszonką – pleśniak gotowy!

Mam nadzieję, że ciacho wam posmakuje i osłodzi nieco ten czas oczekiwania na nowe przepisy!

Bezglutenowe kruche ciasto z letnimi owocami, bez jajek i nabiału

BEZGLUTENOWE KRUCHE CIASTO Z LETNIMI OWOCAMI (bez jajek i mleka)

Kasia Na blogu cisza, ale za kulisami praca wre! Skończyłam pisać pierwszą część e-booka z przepisami na drożdżowe pieczywo bezglutenowe i przede mną cały proces wydawniczy. Poświęcam temu cały wolny czas,… BEZ GLUTENU bezglutenowe ciasto kruche European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Tortownicę o śr. 20 -21 cm lub foremkę 20x20 cm lub 15x25 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 2 ½ łyżeczki odtłuszczonego, mielonego, złotego siemienia lnianego lub 2 łyżeczki łusek babki jajowatej + ¼ szkl bardzo ciepłej/gorącej wody

  • ½ szkl. (80 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (45 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • ¼ szkl. (32-35 g) mąki kukurydzianej
  • ⅓szkl. (55 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki (ok. 20 g) mielonych migdałów (mąki migdałowej) lub zmielonych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki cukru pudru lub pudru z erytrytolu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

  • 1 łyżka roślinnego jogurtu np. sojowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 4 łyżki (ok. 80 g) miękkiego masła klarowanego (ghee) lub oleju kokosowego

NADZIENIE:

  • 2 szkl. drobnych owoców – u mnie: ciemny agrest, porzeczki i maliny
  • 2-3 łyżeczki dowolnej skrobi (np. ziemniaczanej) lub budyniu
  • 2 łyżki cukru np. kokosowego lub erytrytolu
  • 2-3 łyżki konfitury lub dżemu np. brzoskwiniowego, pomarańczowego, malinowego
  • opcjonalnie – szczypta wanilii i cynamonu

DO PODANIA: gałka ulubionych lodów lub kleks jogurtu roślinnego

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Mielone siemię lniane lub łuski babki zalej bardzo ciepłą woda i odstaw do napęcznienia i wystudzenia.
  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto: mąki, budyń, mielone migdały lub orzeski ziemne, proszek, wybrany słód, cynamon i szczyptę soli.
  3. Następnie dodaj żel z siemienia, masło klarowane lub olej kokosowy oraz jogurt z łyżeczką octu. Zagnieć całość na gładką, wilgotną i tłustą masę. Ciasto nie powinno być suche lub się kruszyć. Jeśli tak jest, dodaj więcej tłuszczu, jogurtu lub nieco mleka roślinnego.
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep je nieco ponad połową ciasta. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki do schłodzenia. Pozostałą kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki (na dolna półkę) lub ewentualnie do zamrażarki.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  6. Przygotuj wybrane owoce – umyj je dokładnie, osusz i ewentualnie pozbaw pestek, jeśli używasz np. wiśni. Nie mieszaj ich jeszcze z cukrem i pozostałymi składnikami , żeby nie puściły soku.
  7. Dobrze schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i podpiecz przez 12-15 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem).
  8. Owoce wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, wybranym słodem i ewentualnie przyprawami. Na koniec dodaj wybrany dżem i wymieszaj całość, by obtoczył w miarę dokładnie owoce.
  9. Podpieczony spód ciasta wyjmij z piekarnika. Wyłóż na niego przygotowane, owocowe nadzienie. Pozostałą, schłodzoną kulkę ciasta zetrzyj na grubych oczkach nad owocami. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 min do zrumienienia (u mnie z termoobiegiem).
  10. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do wystudzenia. Ostudzone ciasto da się ładnie kroić, ale te jeszcze ciepłe świetnie smakuje, np. z gałką lodów lub kleksem jogurtu roślinnego.
  11. Jeśli ciasto nie zostanie zjedzone w dniu przygotowania, najlepiej przechowywać je w lodówce i ewentualnie wyjąć na dłuższą chwilę przed jedzeniem, by się nieco ociepliło (choć takie bezpośrednio z lodówki też jest smaczne). Jeśli chcesz podać je na ciepło, możesz je odgrzać w mikrofalówce.

Wskazówki

Jeśli decydujesz się na zamiennik, staraj się stosować zasadę wymiany tylko jednej mąki w przepisie – wówczas wypiek będzie najbardziej zbliżony do oryginału.

  1. Budyń w kruchym cieście możesz zastąpić skrobią kukurydzianą lub z tapioki (⅓ szkl., 40-45 g), ale dodaj wówczas wanilię w dowolnej postaci.
  2. Mąkę kukurydzianą możesz ewentualnie spróbować zastąpić gryczaną, z sorgo lub bezglutenową mąką owsianą w tej samej ilości. W zależności od użytego zamiennika ciasto może potrzebować mniej lub więcej tłuszczu lub jogurtu.
  3. Mąkę owsianą, możesz zastąpić mąką jaglaną lub gryczaną (⅓ szkl., 50-55 g). Ciasto w tym wypadku może potrzebować odrobinę więcej tłuszczu lub jogurtu.
  4. Do ciasta kruchego najbardziej polecam jogurt sojowy – ciasto ma wówczas lepszą, kruchą konsystencję, ale z jogurtem kokosowym też wyjdzie. Jeśli jadasz nabiał, możesz sięgnąć po kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny.
  5. Zamiast kleiku z siemienia lub babki, możesz dodać do ciasta jedno jajko – nie testowałam tej opcji, ale ciasto w tej wersji powinno się udać.
  6. To ciasto możesz przygotować również z innymi owocami jagodami lub wiśniami.
  7. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP” to pamiętaj, by zamienić erytrytol czy cukier kokosowy na zwykły cukier, mielone migdały zamienić na inne, dozwolone orzechy i użyć dozwolonych w danej fazie owoców. Z jogurtów wybierz kokosowy lub zwykły bez laktozy, jeśli jadasz tradycyjny nabiał.

zobacz również

2 komentarze

Gosia 9 sierpnia 2021 - 15:37

Czym można zastąpić mąke migdałową i mielone orzechy ziemne z uwagi na nietolerancję orzechów? Z góry dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz
Kasia 30 sierpnia 2021 - 14:18

Możesz spróbować dodać zmielone pestki słonecznika – jeśli są dobrze tolerowane lub po prostu spróbować dodać po łyżce mąki więcej np. ryżowej i owsianej/kukurydzianej.

Odpowiedz

Zostaw komentarz