fbpx

Bezglutenowe ciasto kruche z letnimi owocami (bez jajek i mleka)

autor Kasia | BezBez
14 komentarzy
Bezglutenowe kruche ciasto z letnimi owocami, bez jajek i nabiału

Na blogu cisza, ale za kulisami praca wre! Skończyłam pisać pierwszą część e-booka z przepisami na drożdżowe pieczywo bezglutenowe i przede mną cały proces wydawniczy. Poświęcam temu cały wolny czas, stąd brak nowych receptur na blogu. Jednak znalazłam kilka dni temu na komputerze nieopublikowany przepis na proste, bezglutenowe ciasto kruche z letnimi owocami, które przygotowałam w zeszłym roku. Dzielę się więc tym prostym deserem z nadzieją, że nadal tu zaglądacie i mi kibicujecie.

Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie letnich darów natury, to koniecznie przejrzyjcie bloga. Czekają tu na was róże pyszności, np. rozpustny tort czekoladowy z malinami, drożdżówki z owocami i serkiem z tofu, kruche ciasto z morelami, jagodami i budyniem czy czekoladowo-malinowy deser bez pieczenia. Śmiało podmieniajcie owoce na swoje ulubione i działajcie w kuchni. Lato tak szybko się kończy!


Bezglutenowe ciasto kruche z letnimi owocami, to mój sposób na wykorzystanie nadmiaru działkowych zbiorów. Jeśli nie wiece co zrobić z zapasem porzeczek, agrestu czy malin, to śmiało zapakujcie je do tego prostego ciasta.

Zapieczone między warstwami kruchego ciasta, doprawione wanilią, cynamonem i podkręcone smakiem dżemu owoce smakują wybornie.  Najlepiej podać je, gdy jest jeszcze odrobinę ciepłe i udekorować gałką ulubionych lodów czy kleksem roślinnego jogurtu. To bardziej rozpustna wersja tego ciasta, ale zapewniam, że bez tych dodatków i po wystudzeniu jest równie smaczne.

W to bezglutenowe ciasto kruche możecie zapakować ulubione, drobne, letnie owoce – agrest, wszelkie odmiany porzeczek, maliny, borówki, jagody czy wydrylowane wiśnie. Robi się je szybko i prosto. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, a owoce wymieszać z dodatkami. Reszta to już pieczenie, a potem degustacja.

Bezglutenowe kruche ciasto z letnimi owocami nie zawiera jajek i nabiału z mleka krowiego. Osoby z nietolerancjami czy na diecie wegańskiej mogą śmiało się nim uraczyć.

Jeśli chcesz, możesz do ciasta dodać jajko – zamiast kleiku z siemienia lub jogurt tradycyjny zamiast roślinnego. To prosty przepis, który można dostosować do swoich upodobań, a w razie czego podrasować go dodatkami, np. bezą ukrytą pod kruszonką – pleśniak gotowy!

Mam nadzieję, że ciacho wam posmakuje i osłodzi nieco ten czas oczekiwania na nowe przepisy!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

14 komentarzy

Gosia 9 sierpnia 2021 - 15:37

Czym można zastąpić mąke migdałową i mielone orzechy ziemne z uwagi na nietolerancję orzechów? Z góry dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz
Kasia 30 sierpnia 2021 - 14:18

Możesz spróbować dodać zmielone pestki słonecznika – jeśli są dobrze tolerowane lub po prostu spróbować dodać po łyżce mąki więcej np. ryżowej i owsianej/kukurydzianej.

Odpowiedz
Katarzyna 10 lipca 2022 - 19:01

Kasiu.. jak dlugo trzymasz ciasto w foremce (spod) w lodowce oraz mniej wiecej ile to u Ciebie wiecej niz polowa ciasta na spod? Ja dzis zdecydowalam sie zrobic ten przepis i chyba zbyt niski spod zostawilam 😉

Pozdrawiam Cie serdecznie, jak zwykle wdzieczna za wszystko czym sie tutaj dzielisz 🙂

Odpowiedz
Kasia 12 lipca 2022 - 19:18

Ja zwykle trzymam na czas przygotowania nadzienia i rozgrzania piekarnika – ale tu dużo zależy od temperatury w lodówce i rodzaju tłuszczu w cieście. To na oleju kokosowym szybciej zastyga i twardnieje. Jeśli chodzi o spód to zostawiam może 2/3 masy lub nieco mniej – takie coś pomiędzy 1/2 a 2/3. 😉

Odpowiedz
Paulina 25 kwietnia 2023 - 20:43

Czy jogurt sojowy można zastąpić z orzechów nerkowca? Czy lepiej wymienić na kokosowy?

Odpowiedz
Kasia 25 kwietnia 2023 - 20:51

Myślę, że oba powinny się sprawdzić, ale zawsze to zależy od jogurtu i jego składu (dodatków, które mogą wpływać na konsystencję ciasta) – w tym przypadku ilość jest niewielka, więc powinno być ok. Weź taki jaki masz w domu 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 28 października 2023 - 20:47

Jak długo powinno pęcznieć siemię lniane?

Odpowiedz
Kasia | BezBez 16 listopada 2023 - 21:04

Ja zwykle zostawiam na 10 min, ale to zależy od siemienia (polecam takie już zmielone odtłuszczone). Powinno solidnie zgęstnieć.

Elwira 3 sierpnia 2022 - 14:53

Można dodać więcej łusek zamiast siemienia bo akurat nie mam?

Odpowiedz
Kasia 5 sierpnia 2022 - 17:15

W przepisie jest siemię LUB babka – tak że same łuski wystarczą 🙂

Odpowiedz
Olga 22 kwietnia 2023 - 10:26

Mam pytanie, czy mrożone owoce powinnam wcześniej rozmrozić? Czy dodać do ciasta jeszcze zamrożone?

Odpowiedz
Kasia 25 kwietnia 2023 - 21:26

To zależy od owoców i ile puszczą soku, ale najbezpieczniej je rozmrozić choć trochę, żeby nie puściły za dużo wilgoci w piekarniku i nie zmiękczyły za mocno ciasta.

Odpowiedz
Basia 17 marca 2024 - 08:00

A czy można całkowicie zrezygnować z mielonych migdałów i orzeszków ziemnych?

Odpowiedz
Kasia | BezBez 15 kwietnia 2024 - 15:28

Możesz spróbować dać po łyżce mąki kukurydzianej/ owsianej i ryżowej.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone