Płaski, besglutenowy chlebek na bananie, wegański.

Gdy przeszłam na dietę bezglutenową pierwszą rzeczą, o której myślałam z przerażeniem był brak chleba.

Wcześniej jadłam go dosyć dużo, można powiedzieć, że chlebek i bułeczki stanowiły podstawę mojej diety. Gdy gluten poszedł w odstawkę, musiałam sobie jakoś radzić. Najpierw kombinowałam z chlebami drożdżowymi. Nie czułam się po nich najlepiej, więc zaczęłam eksperymenty z wyrabianiem własnych zakwasów. Wszystko okazało się do opanowania, a jako, że jadłam tylko swoje wypieki, nie mogłam kupić gotowca w sklepie, to odzwyczaiłam się po prostu od spożywania chleba i kanapek na co drugi posiłek.

Wypiekanie chlebów na zakwasie okazało się nie takie trudne, jak myślałam, ale nadal brakowało mi przepisów, które mogłyby ratować mnie w nagłej sytuacji. Dlatego rozpoczęłam poszukiwania przepisów na ekspresowe płaskie chlebki tzw. flatbread.

Robiłam cienkie lawasze jaglane, chrupkie chlebki skandynawskie i płaskie à la focaccia placki. Po wielu bardziej lub mniej udanych eksperymentach doszłam do takiej wprawy, że takie bezglutenowe płaskie chlebki robię już intuicyjnie i totalnie z głowy, z tego, co mam akurat od ręką.

Najczęściej w domu miałam zbyt dojrzałe banany, a w lodówce zalegała pozostałość jogurtu do szybkiego zużycia. A wiadomo, jogurt i banany świetnie sprawdzają się w wypiekach bez udziału mąki pszennej. Tak powstał mój przepis na bezglutenowy płaski chlebek na bananie i jogurcie. Jest banalny w wykonaniu i ma ratować nas w kryzysowych sytuacjach.

Szybki, prosty i sycący – taki jest mój bezglutenowy, płaski chlebek.

Świetnie sprawdza się jako podstawa wypasionej kanapki. Wybornie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany masłem orzechowym lub domowym dżemem. Może być samodzielną, szybką i sycącą przekąską w pracy, szkole lub w podróży. Jeśli dobrze wam wyrośnie (zależy to od użytych mąk, wody i ich proporcji) można go przekroić i stworzyć tradycyjnie składaną kanapkę.

Bezglutenowy płaski chlebek na bananie i jogurcie gości u mnie wyjątkowo często. Z założenia ma być to szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnego chleba. Dlatego śmiało podmieniajcie mąki na te, które macie akurat w domu i twórzcie swoje warianty płaskich chlebków. Po paru próbach dojdziecie do proporcji, które wam najbardziej odpowiadają. Możecie poszaleć też z dodatkami, ziarnami i przyprawami, tworząc za każdym razem inną kompozycję. Mam nadzieję, że pomysł przyjmie się w waszych domach i będzie smacznym rozwiązaniem na brak bochenka prawdziwego chleba.

Płaski, besglutenowy chlebek na bananie, wegański.

BEZGLUTENOWY I WEGAŃSKI PŁASKI CHLEBEK

Kasia Gdy przeszłam na dietę bezglutenową pierwszą rzeczą, o której myślałam z przerażeniem był brak chleba. Wcześniej jadłam go dosyć dużo, można powiedzieć, że chlebek i bułeczki stanowiły podstawę mojej diety.… WYPIEKI Bezglutenowy płaski chlebek (wegański) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 6-8 dużych kromek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 mały, dojrzały banan
5 dużych łyżek jogurtu roślinnego
85 ml oleju
½ szkl. mąki jaglanej
½ szkl. mąki ryżowej
½ szkl. mąki z komosy ryżowej
¼ mąki ziemniaczanej
¼ mąki z amarantusa
1 ½ łyżki mąki kokosowej
3 łyżki mąki gryczanej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka sody
2-3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki nasion słonecznika + ew. do posypania
3 łyżki sezamu+ ew. do posypania
ok. 1 szkl. wody
sezam, mak, popping z amarantusa – opcjonalnie do posypania

Przygotowanie

  1. Banana rozgnieć widelcem na gładką papkę.
  2. W misce połącz rozgniecionego banan z jogurtem, olejem i octem.
  3. Mąki wymieszaj w osobnej misce z solą i dodaj do mokrych składników. Następnie wsyp ziarna. Mieszaj stopniowo wlewając wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  4. Na koniec dodaj sodę. Dobrze wymieszaj i przelej ciasto do prostokątnej, płaskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie 26x36 cm). Papier możesz lekko natłuścić żeby mieć pewność, że chlebek się odklei. Posyp wybranymi ziarnami i poppingiem z amarantusa.
  5. Piecz 20 – 30 min. w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Pod koniec pieczenia możesz wyjąć chlebek, zdjąć papier, obrócić  i podpiec jeszcze lekko spód.
  6. Po upieczeni i ostygnięciu pokrój na kwadraty lub prostokątny. Jeśli chlebek wyjdzie ci dość gruby i pulchny możesz przekrawać każdą kromkę jak tradycyjną bułkę. Świetnie smakuje solo, na słodkie i wytrawne kanapki, z masłem orzechowym i dżemem. W kolejnych dniach możesz podpiec go w tosterze - jest rewelacyjny w smaku i chrupiący.

Wskazówki

  1. Jogurt roślinny możesz zastąpić zwykłym lub tym bez laktozy.
  2. Pamiętajcie by nie użyć zbyt dużego lub zbyt dojrzałego banana, bo zdominuje on smak chlebka i doda za dużo słodyczy. Wtedy chlebek będzie mniej uniwersalny.
  3. Jeśli brakuje ci jakiejś mąki czuj się swobodnie i zastąp ją inną. Ten chlebek zawsze wyjdzie smaczny, jedynie konsystencja może się nieco różnić. Ten chlebek ma być szybki i ratować w kryzysowych sytuacjach, więc często robię go z mąk, które akurat mam pod ręką. Metodą prób i błędów stworzysz swoje ulubione połączenia.
  4. Niekiedy do masy dodaję jajko (wtedy chlebek jeszcze lepiej wyrasta i ma bardziej „ciastową” strukturę) lub łuski babki płesznik (wówczas chlebki są bardziej miękkie, wilgotne w środku).
  5. Jeśli jesteś w fazie eliminacyjnej diety „low FODMAP” to zamień mąkę z amarantusa na inną, którą aktualnie możesz spożywać.

zobacz również

2 komentarze

Magdalena 22 maja 2021 - 22:17

Kasiu, czym można zastąpić banana w tym przepisie?

Odpowiedz
Kasia 24 maja 2021 - 11:51

Niestety nie testowałam tutaj innych opcji i kawał czasu nie robiłam tego chlebka. Może puree z 2-3 łyżki puree z batata, by się tu sprawdziło…

Odpowiedz

Zostaw komentarz