Placki jaglane bez glutenu (jak pancakes)

napisany przez Kasia 12 stycznia 2018
Placki jaglane jak pancakes

Jestem wielką miłośniczką placków, racuchów, naleśników i puszystych omletów. Przerabiam ich rocznie tysiące wersji. Gdy pierwszy raz zrobiłam te bezglutenowe placki jaglane, to wiedziałam, że na jednym razie się nie skończy. Są puszyste, mięciutkie i przypominają amerykańskie pancakes. Dzieciaki oszaleją na ich punkcie, a dorośli nie będą gorsi.

Te bezglutenowe placuszki, to świetny pomysł na wykorzystanie zalegającej w lodówce, ugotowanej kaszy.

Jeśli tak jak ja gotujesz jaglankę od razu w większej ilości, to ten przepis jest jednym z pomysłów na jej wykorzystanie. Przepis jest bardzo prosty i opiera się naturalnych, bezglutenowych mąkach. Całość słodzona jest jedynie bananem, ale nie czuć go tak bardzo, jak w typowych plackach bananowych. Takie placki jaglane, to idealny zdrowy zamiennik amerykańskich pancakes. Jeśli twoje dziecko lubi takie placuszki, wcale nie musisz mu mówić, że to jakaś specjalna wersja. Gwarantuje ci, że się nie zorientuje, tylko zje wszystkie ze smakiem.

Puszyste, bezglutenowe placki jaglane, to też świetny pomysł na jedzenie do pracy lub szkoły.

Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale następnego dnia, nie tracą na smaku i można je jeść również na zimno. Jeśli te placuszki robię wieczorem i wiem, że zjem je rano w pracy, to nie wkładam ich na noc do lodówki- dzięki temu są nadal tak smaczne.

Placki są tylko delikatnie słodkie, bo jem je ze słodkimi dodatkami. Lubię smarować je dżemem, masłem orzechowym lub polać domowym sosem owocowym lub syropem klonowym. W lato świetnie smakują z sezonowymi owocami.

Przetestujcie je na swoich domownikach, a zobaczycie, że mali i duzi będą zadowoleni.

Placki jaglane jak pancakes

PLACKI JAGLANE BEZ GLUTENU (JAK PANCAKES)

Kasia Jestem wielką miłośniczką placków, racuchów, naleśników i puszystych omletów. Przerabiam ich rocznie tysiące wersji. Gdy pierwszy raz zrobiłam te bezglutenowe placki jaglane, to wiedziałam, że na jednym razie się nie… ŚNIADANIA Placki jaglane bez glutenu (jak pancakes) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 20 placuszków Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 ½ szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (ok ½ szkl.-2/3 szk. suchej)
1 bardzo mały, dojrzały banan
½ szkl. ciepłej wody
1 jajko
3 łyżki jogurtu roślinnego lub bez laktozy (ja użyłam sojowego)
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
1/3 szkl. mąki ryżowej (+ ew. 1-2 łyżki)
1/3 szkl. mąki gryczanej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub szczypta sproszkowanej wanilii
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Przygotowanie

  1. Jeśli nie masz w zapasie już ugotowanej kaszy jaglanej, to ugotuj ją lekko osolonej wodzie, w proporcji 1 część kaszy do 2 części wody. Kasze wcześniej przepłucz wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Ja najczęściej wrzucam ją do gotującej wody, a po chwili odlewam i przepłukuję po bieżącą wodą. Tak przygotowaną kaszę wrzucam ponownie do wrzątku i gotuje ok 10-15 min., aż wchłonie całą wodę.
  2. Ugotowaną kaszę przełóż do miski. Jeśli używasz zimnej kaszy, to zalej ją ½ szkl. bardzo ciepłej lub gorącej wody. Jeśli dopiero co ugotowanej, to woda może być letnia.
  3. Do kaszy i wody dodaj połamanego na mniejsze kawałki banana i całość zblenduj dokładnie na bardzo gładką masę.
  4. Do masy dodaj, jajko, jogurt, ocet, przyprawy i wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj odmierzone mąki i dokładnie połącz składniki. Na samym końcu dodaj proszek do pieczenia.
  5. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane. Gdy się rozpuści wlej nadmiar do masy na placki i wymieszaj.
  6. Na patelni wlewaj porcje ciasta tworząc łyżką okrągłe placuszki. Ja wlewam na początku zawsze po łyżce na każdy placek na patelni, a następnie dodaje drugą porcję ciasta – wtedy nie rozlewają się tak bardzo i mają ładny kształt. Gdy się zetną, podważ jeden placek drewnianą łyżką i jeśli się nie rozpada to znaczy, że możesz przewrócić wszystkie na drugą stronę. Smaż tak placki na średnim/małym ogniu do wyczerpania ciasta.
  7. Gotowe placuszki podawaj z owocami, dobrym dżemem, konfiturą, syropem klonowym lub ulubionym masłem orzechowym.

Wskazówki

  1. Placuszki słodzone są jedynie małym bananem, więc są delikatne i neutralne w smaku. Ja lubię właśnie takie, bo jem je ze słodkimi dodatkami. Jeśli chcesz zrobić słodsze placki, dodaj nieco dowolnego słodu według upodobań.
  2. Jeśli nie możesz jeść jajek, to pomiń ten składnik i dodaj 1 łyżkę budyniu lub skrobi więcej. Jeśli ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę wody lub więcej jogurtu. Placki się udadzą, ale będą bardziej wilgotne i mięsiste w środku.
  3. Nie bój się mąki gryczanej – jest zupełnie nie wyczuwalna w plackach. Jeśli masz ochotę możesz zastąpić mąki innymi, które masz w domu, jednak może to wpłynąć na konsystencję, wygląd i smak placuszków.
  4. Jeśli przygotowujesz placuszki wieczorem, żeby zabrać je na drugi dzień do pracy lub dać dzieciom do szkoły, to nie wkładaj ich do lodówki. Dzięki temu nie stracą na smaku i będą smakować również na zimno.

zobacz również

Zostaw komentarz