Placki jaglane bez glutenu (jak pancakes)

autor Kasia | BezBez
6 komentarzy
Placki jaglane jak pancakes

Jestem wielką miłośniczką placków, racuchów, naleśników i puszystych omletów. Przerabiam ich rocznie tysiące wersji. Gdy pierwszy raz zrobiłam te bezglutenowe placki jaglane, to wiedziałam, że na jednym razie się nie skończy. Są puszyste, mięciutkie i przypominają amerykańskie pancakes. Dzieciaki oszaleją na ich punkcie, a dorośli nie będą gorsi.

Te bezglutenowe placuszki, to świetny pomysł na wykorzystanie zalegającej w lodówce, ugotowanej kaszy.

Jeśli tak jak ja gotujesz jaglankę od razu w większej ilości, to ten przepis jest jednym z pomysłów na jej wykorzystanie. Przepis jest bardzo prosty i opiera się naturalnych, bezglutenowych mąkach. Całość słodzona jest jedynie bananem, ale nie czuć go tak bardzo, jak w typowych plackach bananowych. Takie placki jaglane, to idealny zdrowy zamiennik amerykańskich pancakes. Jeśli twoje dziecko lubi takie placuszki, wcale nie musisz mu mówić, że to jakaś specjalna wersja. Gwarantuje ci, że się nie zorientuje, tylko zje wszystkie ze smakiem.

Puszyste, bezglutenowe placki jaglane, to też świetny pomysł na jedzenie do pracy lub szkoły.

Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale następnego dnia, nie tracą na smaku i można je jeść również na zimno. Jeśli te placuszki robię wieczorem i wiem, że zjem je rano w pracy, to nie wkładam ich na noc do lodówki- dzięki temu są nadal tak smaczne.

Placki są tylko delikatnie słodkie, bo jem je ze słodkimi dodatkami. Lubię smarować je dżemem, masłem orzechowym lub polać domowym sosem owocowym lub syropem klonowym. W lato świetnie smakują z sezonowymi owocami.

Przetestujcie je na swoich domownikach, a zobaczycie, że mali i duzi będą zadowoleni.

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

6 komentarzy

Natalia 15 lutego 2022 - 11:21

Czy można czymś zastąpić banana? Niestety nie mogę ich jeść, będę wdzięczna za podpowiedź i dziękuję za tyle cudownych przepisów 🙂

Odpowiedz
Kasia 15 lutego 2022 - 15:52

Spróbuj użyć 2-3 łyżek musu owocowego, np. jabłkowego lub dodać więcej jogurtu. Pozdrowienia!

Odpowiedz
Joanna 19 września 2022 - 23:06

Pyszne nie miałam jogurtu kokosowego (córka nie może mleka i przetworów mlecznych), dolałam napoju migdałowego. Z łatwością się je smaży, bez problemu przewraca na patelni. Bardzo dobre w smaku. Dziękuję za ten przepis 🙂

Odpowiedz
Kasia 16 października 2022 - 20:21

Super, bardzo się cieszę, że bez jogurtu się udało i przede wszystkim, że smakowało! 🙂

Odpowiedz
Aurelia 9 października 2023 - 18:14

Czy konsystencja ma być strasznie gęsta?

Odpowiedz
Kasia | BezBez 16 listopada 2023 - 21:12

Konsystencja ciasta nie powinna być gęsta, raczej luźniejsza, wtedy placki wyjdą bardziej puszyste.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.