Kapusta z grzybami – farsz do pierogów, uszek i naleśników

autor Kasia
Kapusta z grzybami do faszerowania wigilijnych pierogów i uszek

Kapusta z grzybami to jeden z tych smaków, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Z tej okazji mam dla was przepis na prosty, smaczny i aromatyczny farsz do nadziania bezglutenowych pierogów, uszek lub krokietów. Doskonale pasuje też do naleśników z kaszy gryczanej.

Jeżeli zapoznaliście się nieco z moim blogiem, a w szczególności z zakładka „O mnie” to wiecie, że poza glutenem i nabiałem unikam też cukrów fermentujących tzw. FODMAPs, które powodują u mnie dolegliwości jelitowe. Kapusta, a szczególnie ta ukiszona jest jednym z warzyw, które zawiera ich sporą ich ilość, więc mogą sobie pozwolić na prawdę minimalne jej porcje. Do tego dodatek grzybów nie polepsza sytuacji. Na co dzień unikam takich kombinacji, ale w święta robię wyjątek i skubnę zawsze z 3 pierogi i kilka uszek z kapuścianym farszem. Potem liczę się z konsekwencjami.

Dla tych, co tak jak na święta godzą się z kapustą lub nie mają problemu z FODMAPsami i pragną nadziać swoje bezglutenowe pierogi tradycyjnym farszem, przygotowałam właśnie ten przepis na kapustę z grzybami.

Pokombinowałam trochę po swojemu i tradycyjny farsz wzbogaciłam dodatkiem sosu sojowego, który dodaje słoności i głębi smaku. Niewielka ilość karmelowego cukru kokosowego fajnie podkręciła smak. Kapustę z grzybami doprawiłam jeszcze cząbrem i mielonym kminkiem, które poprawiają trawienie i wspaniale wzbogacają smak farszu. Wiem, że większość osób nie przepada za kminkiem, jednak proszę nie omijajcie go w tym farszu. Ten zmielony w odpowiedniej ilości doskonale komponuje się z kapustą i nie jest wyczuwalny jego typowo kminkowy, ostry smak.  W zeszłym roku, gdy podałam pierogi z tym farszem, nikt nie domyślił się w nim obecności tej przyprawy.

Macie już przepis na bezglutenowe pierogi i kapustę z grzybami, a niedługo na bloga wskoczą uszka, więc szykujcie wałki i stolnice. Pierogowanie czas zacząć!

Kapusta z grzybami do faszerowania wigilijnych pierogów i uszek

KAPUSTA Z GRZYBAMI - WIGILIJNY FARSZ

Wielkość porcji: 1 mała miseczka (do nadziania ok. 50 uszek lub 30 pierogów) Czas przygotowania: Czas pieczenia/ gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

600 g kiszonej kapusty
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 goździki
20 g suszonych grzybów + woda do namoczenia
1 szalotka lub mała cebula
3-4 łyżki dowolnego oleju do smażenia
½ łyżeczki mielonego kminku
0,5-1 łyżeczka cząbru
2 łyżeczki cukru kokosowego
1 łyżka tamari/ bezglutenowego sosu sojowego
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowanie farszu zacznij od namoczenia grzybów. Zalej je w małej miseczce gorąca wodą i zostaw na minimum godzinę.
  2. Gdy grzyby się namoczą możesz zabrać się za smażenie. Na głębokiej patelni rozgrzej podaną ilość oleju. Szalotkę lub małą cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzana patelnię.
  3. Do cebuli dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Zmniejsz nieco ogień i podsmażaj całość aż cebulka się zeszkli, a przyprawy zaczną uwalniać aromat.
  4. W tym czasie posiekaj kiszoną kapustę.
  5. Gdy cebulka się zeszkli dodaj posiekaną kapustę i świeżo mielony pieprz. Przed wrzuceniem kapusty na patelnie możesz wyjąc już przyprawy: liście laurowe, goździki i ziele. Ja je zostawiam do końca smażenia razem z kapustą, bo wtedy oddadzą więcej aromatu, ale trzeba się ich trochę naszukać w kapuście.
  6. Przesmażaj całość ok. 20 minut. Między czasie posiekaj namoczone grzyby i dodaj do kapusty. Nie wylewaj wody z moczenia grzybów!
  7. Gdy kapusta się trochę podsmaży zalej ją grzybową wodą, zmniejsz nieco ogień i duś pod przykryciem ok. 45 min. aż kapusta zmięknie. Między czasie mieszaj farsz i podlewaj nieco wodą.
  8. W połowie duszenia, jeśli chcesz, dodaj sos sojowy i cukier kokosowy. A następnie przyprawy: mielony kminek i cząber.
  9. Gdy kapusta zmięknie zdejmij pokrywkę i podsmaż jeszcze 10-15 minut, żeby odparować ewentualny nadmiar płynu.
  10. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Farszem nadziewaj pierogi, uszka lub krokiety. Świetnie smakuje z naleśnikami z kaszy gryczanej.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies