fbpx

Mini brownie bezglutenowe i wegańskie w 3 minuty

autor Kasia | BezBez
1 komentarz
Czekoladowy mug cake czyli mini brownie bezglutenowe w 3 minuty

Dziś miało nie być nic słodkiego, ale Dzień Czekolady należy jakoś uczcić! Przed wami ekspresowe mini brownie bezglutenowe i wegańskie, a w dodatku bez cukru. Idealne, gdy chodzi za wami coś słodkiego, czekoladowego i miękkiego. Idealne na pocieszenie, na smutki, bo świat jest zły i tak po prostu, bo jest pięknie! Bo ktoś pomyślał i stworzył czekoladę – uczcijmy ten dzień bezglutenowym mini brownie.

Tak jak wspomniałam te obłędne czekoladowe ciacho robi się ekspresowo, więc jest idealne, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, a nie chcemy sięgać po niezdrowe przekąski. Świetnie sprawdzi się też, gdy niezapowiedzianie wpadnie do nas gość na kawę. Jeśli macie mikrofalówkę, to wszystko potrwa najwyżej 10 min.

Mini brownie bezglutenowe w 3 min, czyli domowa, wegańska babeczka z kubeczka

Mug cake, czyli szybkie ciacha przygotowywane w mikrofalówce podbiły szturmem internetowe blogi kulinarne. I nic dziwnego, bo to prosta i szybka metoda na ulubione desery, ciasta i babeczki. Sama nie raz korzystałam z tego rozwiązania, gdy naszła mnie niespotykana chęć na coś słodkiego i najczęściej mocno czekoladowego.

Przepisów na domowe babeczki z mikrofalówki jest wiele. Ja postanowiłam stworzyć oczywiście swoją bezglutenową i wegańską wersję bez jajek, nabiału i białego cukru. Wyszło mega czekoladowe, mięciutkie, mokre ciacho, które posmakuje każdemu.

Dzięki mące amarantusowej moje mini brownie bezglutenowe ma wilgotną konsystencję, a jednocześnie nie jest zakalcem. Jeśli nie macie tej mąki możecie zmodyfikować nieco przepis dodając np. popping z amarantusa, który nada babeczce podobnej wilgotnej struktury.

Jeśli nie macie mikrofalówki, to nie martwcie się, bo takie babeczki możecie upiec również w piekarniku. Zajmie to nieco więcej czasu, ale będzie równie pysznie. Możecie upiec też pyszne bezglutenowe ciasto czekoladowe w pełnowymiarowej wersji, które także znajdzie na blogu.

To co, grzeszymy dzisiaj?

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

 

zajrzyj również tutaj

1 komentarz

Natalia 20 grudnia 2021 - 17:43

Pycha!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone