Dziś miało nie być nic słodkiego, ale Dzień Czekolady należy jakoś uczcić! Przed wami ekspresowe mini brownie bezglutenowe i wegańskie, a w dodatku bez cukru. Idealne, gdy chodzi za wami coś słodkiego, czekoladowego i miękkiego. Idealne na pocieszenie, na smutki, bo świat jest zły i tak po prostu, bo jest pięknie! Bo ktoś pomyślał i stworzył czekoladę – uczcijmy ten dzień bezglutenowym mini brownie.
Tak jak wspomniałam te obłędne czekoladowe ciacho robi się ekspresowo, więc jest idealne, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, a nie chcemy sięgać po niezdrowe przekąski. Świetnie sprawdzi się też, gdy niezapowiedzianie wpadnie do nas gość na kawę. Jeśli macie mikrofalówkę, to wszystko potrwa najwyżej 10 min.
Mini brownie bezglutenowe w 3 min, czyli domowa, wegańska babeczka z kubeczka
Mug cake, czyli szybkie ciacha przygotowywane w mikrofalówce podbiły szturmem internetowe blogi kulinarne. I nic dziwnego, bo to prosta i szybka metoda na ulubione desery, ciasta i babeczki. Sama nie raz korzystałam z tego rozwiązania, gdy naszła mnie niespotykana chęć na coś słodkiego i najczęściej mocno czekoladowego.
Przepisów na domowe babeczki z mikrofalówki jest wiele. Ja postanowiłam stworzyć oczywiście swoją bezglutenową i wegańską wersję bez jajek, nabiału i białego cukru. Wyszło mega czekoladowe, mięciutkie, mokre ciacho, które posmakuje każdemu.
Dzięki mące amarantusowej moje mini brownie bezglutenowe ma wilgotną konsystencję, a jednocześnie nie jest zakalcem. Jeśli nie macie tej mąki możecie zmodyfikować nieco przepis dodając np. popping z amarantusa, który nada babeczce podobnej wilgotnej struktury.
Jeśli nie macie mikrofalówki, to nie martwcie się, bo takie babeczki możecie upiec również w piekarniku. Zajmie to nieco więcej czasu, ale będzie równie pysznie. Możecie upiec też pyszne bezglutenowe ciasto czekoladowe w pełnowymiarowej wersji, które także znajdzie na blogu.
To co, grzeszymy dzisiaj?
1 komentarz
Pycha!