fbpx

Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek

autor Kasia | BezBez
4 komentarze
Wegańskie lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek

W końcu nadeszła upragniona letnia pogoda i upalne dni, w czasie których zupełnie nie chce się nic gotować i jeść. W takie dni dobrze jest mieć pod ręką zapas domowych, pysznych lodów. Przybywam zatem z nowym orzeźwiającym przepisem na wspaniałe lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek, idealne na nagły głód i chętkę na coś słodkiego. Sezon na rabarbar i truskawki trwa, więc wykorzystajcie go w pełni!

Na blogu znajdziecie już sporo przepisów na domowe lody w zdrowszej wersji – bez nabiału, jaj i białego cukru. Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek to jedna takich propozycji.

Możecie zrobić lody w foremkach, na patyku np. chałwowo-czekoladowe lub z masłem orzechowym i czekoladą. A jeśli macie dobry mikser lub blender ukręćcie sobie lody na bazie mrożonych bananów np. bakaliowe lub z daktylowo-orzechowym karmelem. Wszystkie są pyszne i sama robię je w okresie letnim regularnie.

Mrożone, dojrzałe banany i puszki mleka kokosowego w lodówce, to moje letnie „must have”. Skorzystajcie z poniższych patentów, a letnie gotowanie w wersji „bezbez” będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.

Latem w zamrażalniku zawsze mam pod ręka zamrożone w plasterkach banany. Dojrzałe banany obieram, kroję na kawałki, wrzucam do woreczka strunowego i zamrażam. Gdy zostanie mi jakiś przejrzały banan, którego nikt już nie zje – również go kroję i dorzucam do woreczka. Takie zapasy zużywam do mrożonej kawy, koktajli lub miksuje je z dodatkami na ekspresowe lody, które można zajadać prosto z miksera, bez konieczności ponownego mrożenia masy. Podobnie możecie zamrozić kawałki mango albo ananasa. To dobry patent, żeby uchronić jedzenie przed zmarnowaniem.

Drugą rzeczą, którą zawsze mam na dnie lodówki są dwie puszki mleka kokosowego. Dzięki temu, że są cały czas schłodzone, mogę w każdej chwili wyjąć z nich śmietankę kokosową i ubić ją do gofrów, na krem do ciasta, zajadać z truskawkami lub dodać do lodów.

Dzięki takim zapasom nie muszę wcześniej myśleć o schłodzeniu lub zamrożeniu jakichś składników, a wszystko mam zawsze pod ręką i mogę działać od razu, kiedy najdzie mnie na coś ochota.

 

Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek zrobiłam właśnie na bazie zapasów mrożonych bananów i śmietanki kokosowej.

Z nich zrobiłam część waniliową, którą dodatkowo wzbogaciłam o masło z nerkowców. Nadaje ono lodom lepszej konsystencji, kremowości i sprawia, że nie zamarzają na kamień. Choć i tak pamiętajcie, że lody robione bez maszynki wymagają wyjęcia ich chwilę wcześniej z zamrażarki, żeby lekko zmiękły.

Do części owocowej zużyłam rabarbar, który wykorzystałam w tym sezonie chyba na wszystkie sposoby i dojrzałe, słodkie truskawki, które jem teraz również w każdej postaci. Szczypta cynamonu, wanilii i cukier kokosowy dodały cudownego smaku surowym owocom. Zrobiłam z nich gęstą masę, przypominającą kisiel, która po schłodzeniu i wymieszaniu z warstwą waniliową utworzyła smakowity, owocowy wzorek.

Lody rabarbarowo-truskawkowe bez mleka i jajek robi się szybko i prosto, gdy mamy naszykowane już półprodukty, czyli mrożone banany i schłodzone mleczko kokosowe.

Do tego wystarczy malakser z ostrzem w kształcie litery ‘S’ lub dobry blender kielichowy i cała akcja przebiega błyskawicznie. Na koniec trzeba tylko trochę cierpliwości, żeby poczekać aż lody choć trochę  się zamrożą 😉

Przeczytajcie dokładnie przepis i sprawdźcie koniecznie WSKAZÓWKI pod nim. Tam znajdziecie dodatkowe informacje, które pomogą wam zrobić dobre lody  i odpowiedzą na najczęstsze pytania np. co zrobić, gdy nie macie w domu dobrego miksera.

Przekonacie się, że pyszne i zdrowe domowe lody to nic trudnego!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

 

zajrzyj również tutaj

4 komentarze

Ola 12 czerwca 2019 - 10:32

Hej Kasiu,
A czy maslo migdalowe albo pasta kokosowa moze zastapic maslo z nerkowcow? Dziekuje Ola

Odpowiedz
Kasia 13 czerwca 2019 - 10:10

Witaj Olu! Masło z nerkowców możesz zastąpić masłem z innych orzechów lub pastą tahini, ale musisz się liczyć z tym, że wpłynie to na smak. Akurat w tym przepisie, jeśli robisz lody z zamrożonych bananów i schłodzonej śmietanki kokosowej, to nie polecam ci pasty kokosowej, bo zamarznie od razu po dodaniu do bananów i zrobią się grudki. Możesz ją dodać, jeśli robisz lody na bazie świeżych zmiksowanych bananów. Masło z nerkowców ma słodki i neutralny smak, więc dlatego wybieram je najczęściej do lodów o waniliowym smaku. Nadaje też super konsystencji. Jeśli nie masz masz nerkowców, możesz ewentualnie zmiksować je blenderem z ostrzem w kształcie litery “S” na masło. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Kinga 8 czerwca 2021 - 21:30

A czy mogę zamienić czymś mąkę ziemniaczana?

Odpowiedz
Kasia 11 czerwca 2021 - 12:03

Tak, sprawdzi się dowolna skrobia – z tapioki, kukurydziana, ryżowa, arrarutowa. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone